Köpa unghäst - Moa Belin

Kontaka Svenska Fjordhästföreningen på info@fjordhastforeningen.se

 

 

Ung fjordhäst - intervju med Moa Belin

 

 

 

 

Kort om dig och vilken/vilka unga fjordhästar du har:

 

Jag haft egen häst/ar sedan 1988. Fjordhäst har funnits i familjen sedan 1989. Jag har tävlat i hoppning, western, fälttävlan och bruksridning tidigare men numera är det främst dressyr och Working equitation som gäller. Jag är även aktiv som domare i dressyr och WE. Jag har mina hästar hemma på egen gård på landet. Mina nuvarande hästar är Stolplyckans Qharma (född 2012) e Furubäcks Io 210 u Magda Unik 3331 (e Dalar 154), TheMa’s Tingla född 2011 e Ingvar Halsnaes 242 u Björkhems Tara 3280 (e Alexander Lukas 183) samt Svenska halvblodet Shira född 2004 e Aerline H 949 u Mirang 27269 (e Maraton 600). Sedan tränar och tävlar jag även min mammas Stolplyckans Lucidor (född 2007), som är ett helsyskon till min Qharma.

 

 

Varför köpte du en ung fjordhäst och vad är det bästa med att ha en häst från början?

När vår Champinjon 2882 dog hastigt och oväntat som 19-åring började jakten på en ny häst till mamma. Att det skulle vara en Fjordhäst var givet. Jag var vid denna tidpunkt helt inne på att bara ha halvblod men hjälpte gärna mamma att hitta en ny häst. Vi provred hästar över halva Sverige men det visade sig vara mycket svårt att hitta en väl riden inte alltför gammal eller ung Fjordhäst till salu som passade mamma. Våra tidigare Fjordhästar Champinjon och Gulette hade varit fantastiska så vi ställde ganska stora krav på såväl ridbarheten som temperamentet. Systrarna Persson, kända från Fjord-SM för framgångar med hästar som Musse Pigg, Gry och Drome Frö, hade en treårig hingst till salu. Vi skulle absolut inte ha en treåring och definitivt ingen hingst men åkte ändå dit bara för att titta, det var ju så nära.

 

Lusse (Stolplyckans Lucidor) kändes trots att han var riden under 10 ggr avsevärt följsammare och tryggare att rida än de äldre hästar jag provridit i denna veva och han var så vacker att han tog andan ur oss. Så vi bestämde oss för att köpa honom och planen var att jag skulle grundutbilda honom under 10 månader och sen skulle mamma ta över mer och mer. Vi resonerade som så att det var bättre med en grön häst än en som redan fått olater. Jag hade inte räknat med att Lusse skulle få en sådan plats i mitt hjärta. Jag trodde han bara skulle bli ett litet projekt och att jag skulle fortsätta med mina halvblod. Att utbilda Lusse gjorde dock att jag kände att jag ville ha en egen gul glad, trygg kompis att ha roligt med varje dag.

 

Att det skulle vara en unghäst var givet. Dels så gillar jag att ha hästarna ända från början, att få forma dem som jag vill ha dem. Jag är ingen jättetuff ryttare och då underlättar det att man känner sin häst och dess reaktioner när man kommer så långt som att den ska bli ridhäst. Men även för att det finns väldigt få ridna Fjordhästar till salu av den typen jag söker. De som köpt en riktig pärla behåller den ju ofta livet ut. Att ha en ung Fjordhäst är inte heller en i närheten av lika stor utmaning som att ha unghästar av Halvblodsras vilket jag haft innan. Fjordhästarna är generellt mycket tryggare i sig själva och går med på det mesta utan krusiduller. De behöver inte heller lika mycket miljöträning för att fungera på bortaplan med träning och tävling. Fungerar saker hemma fungerar de även ofta borta. Finns det ett ledarskap och kamratskap gäller det rakt över hela linjen.

För mig blev det faktiskt två unga Fjordhästar vilket gör att de gula i dag är i majoritet i stallet. Det har jag inte ångrat en dag. Både Tingla och Qharma kom direkt från uppfödarna till mig då de var strax under ett år gamla. Också det ett medvetet val, köper man häst direkt från uppfödaren kan man få kännedom om hela hästens liv och slipper oväntade överraskningar.

I dag är Tingla fyra år och är inkörd och inriden. Fast hon är en häst med mycket energi är hon alltid trygg att rida/köra såväl ensam som i sällskap. Hon har varit ute på några lokala dressyrtävlingar blad stora hästar med placering i LC.

Qharma har växt mycket och är därför ganska sparsamt tagen. Hon är mycket tömkörd samt riden ett 15-tal gånger. Hon är riden i alla gångarter både i skogen och på ridbanan.

 

Har du något råd till den som funderar på att köpa en ung fjordhäst?

 

Prata med uppfödaren! Fråga om lynne, prestation, egenheter osv hos föräldrarna och de eventuella syskon som finns. Skapa dig en bild av vad det är för häst. Det som är en drömhäst för en person är det kanske inte för en annan -det beror alldeles på vad man söker. Vill du ha en häst med mycket energi eller en trygg och jordad personlighet? Vill du ha en som är stabil i vagn eller en energisk som har förmågan att kamma hem höga poäng på dressyrbanan? Se vad som ligger bakom i stammen men se även till individen. Temperamentet kan skilja sig mycket även mellan helsyskon.

 

Sedan skulle jag säga: köp med hjärtat! Det blir ofta bäst.

 

Och när din nya vän väl är hemma: lär känna den i lugn och ro och låt den få vara häst. Gå i stora kuperade hagar och leka med jämnåriga kompisar, då slipper man många hanteringsproblem på grund av överskottsenergi. Ta hjälp av kunniga hästmänniskor. Skaffa dig ett team med människor du är trygg med och litar på: tränare, hovslagare, veterinär mm. Bestäm dig för en linje och följ den. Var konsekvent i det du gör och jobba med positiv förstärkning. Alla hästar gillar beröm och blir trygga av att veta var de har sin matte och vad som gäller varje dag.

 

 

Ditt bästa minne med en ung fjordhäst.

 

Jag har många fina minnen med mina Fjordhästar. Jag brukar säga att de är mina gula solar. Men ett av de bästa måste ju vara när Qharma kom tvåa på Riksutställningen i Vetlanda nu i höst. Inte bara för priset hon fick utan hela resan vi gjorde med henne, att alla förberedelser gjort henne så trygg att hon skötte sig så väl där nere och att den långa resan på 150 mil i trailer och att bo borta fungerade fint. Ett annat roligt minne var ett körläger jag var med på med Tingla i somras. Jag är ingen rutinerad kusk men har lyckats köra in min häst själv och format henne till en trygg körhäst genom att vi tagit allt i vår egen takt. Sedan är det naturligtvis väldigt roligt med alla tävlingsframgångar jag haft med Lucidor och jag hoppas vi rider vårt fjärde SM tillsammans nästa sommar.

 

 

 

Copyright © Svenska Fjordhästföreningen 2018