Köpa unghäst - Maggan Lööw

Ung fjordhäst - intervju med Maggan Lööw

Kort om dig och vilken/vilka unga fjordhästar du har

Jag heter Maggan Lööw bor på egen gård i Håtuna och har hästarna hemma. Jag har två äldre ridtravare , en inhyrd shettis och så Atle, född 2014 e. Arkad Frö 280 u.Ala Kry. Jag var tidigare hingsthållare till Dovang 72 och ägde samtidigt Sannie 2174. De hade tillsammans 6 föl. Hade även stoet Lektra som fick 2 föl hos mig.

Jag är mest intresserad av dressyrridning, och har ”gjort svängen” med halvblodshäst, för att sedan gå till Tinker, Ridtravare, Russ och är nu tillbaka till Fjordhäst. Jag har tävlat i Dressyr, Brukskörning, Skogskörning och Bruksridning. Jag är domare i JUF´s regi. Var tidigare ordförande i Stockholm Uppsala Fjordhästförening.

Varför köpte du en ung fjordhäst och vad är det bästa med att ha en häst från början?

Jag har alltid varit oerhört road av att utbilda unghästar. Jag har under årens gång köpt unga fjordhästar och russ för att köra och rida in, och sedan sålt dem. Att se en fölunge utvecklas till att bli en trevlig trygg användbar unghäst är bland det vackraste man kan vara med om. Det är upp till mig att inga misstag görs så unghästen blir otrygg, och att vara tydlig och konsekvent så hästen förstår vad som väntas av den. Det bästa med att ha unghästen från början är ju att man vet vad den varit med om, och man lär känna reaktionerna. Om det finns egenskaper som inte är så önskvärda kan man ”mota olle i grind”, och försöka se till att de inte får chansen att utvecklas även om man vet att de finns där.

Har du något råd till den som funderar på att köpa en ung fjordhäst?

Fundera först klart om det verkligen är en unghäst du vill ha. Mycket kommer kanske att provas från hästens håll, och du bör känna dig säker på att du inte ger upp eller blir rädd. Allt ska ju läras in, och ibland blir det galet, även om de fjordingar jag haft alltid har tagit det lugnt när något har blivit tokigt. Fundera sen på vilket mål du har. Dressyr, hopp, skogskörning, gårdshäst, allround, och försök sen välja efter vad föräldradjuren har gjort och verkat passa för. Och hitta sen en uppfödare du kan kommunicera med, och välj ut din prins/prinsessa. Man kan aldrig garantera något, men känner man att det känns rätt, så är det bara att köra på. Själv hittade jag Atle på annons, och tyckte om vad jag såg. Jag kollade hans föräldrar och stammen bakåt om hästarna har kunnat användas, och deras meriter visade att de kunnat tränas, visas och presterat. Efter kontakt med uppfödaren som var positiv att sälja även fast målet för unghästen ”bara” är att vara gårdshäst, så var det inte mer för mig att fundera på.

Nu går Atle i lösdrift med de andra hästarna och leker med shettisen. Han är kastrerad, och är mycket trevlig att ha att göra med. Samarbetsvillig och med en stor dos självtillit. Snabblärd och snäll.

Ditt bästa minne med en ung fjordhäst

De är så många, så jag vet inte vad jag ska nämna. De flesta minnena är bara små händelser som berikar en så mycket. Ådi jag hade hjälpte tex alltid till med allt. Vi skruvade isär en vattenkopp i hagen, och när den skulle sättas ihop igen fanns inga skruvar att finna. Jag tittade på Ådi som såg lite mysko ut. Jag sträckte fram handen och sa spotta, och ut ur hans mun kom alla skruvarna… Höll bara i dem.

Häromsistens skulle jag bara snabbt kila in i sadelkammaren för att hämta en grej innan promenaden. Lika snabb var Atle att följa med in. Sadelkammaren är ju inte riktigt byggd för hästarna själva, men det gick att få ut honom eftersom han inte är så stor ännu. Ett minne är när Zäta föddes. Lektra var ute och började föla på kvällen. Det var kallt och ösregnade, så när fölungen väl var ute så bar jag in henne i famnen och Lektra följde med in i boxen. Fint att minnas när hon väldigt snart blev alldeles för stor för att bäras. Varje litet framsteg i utbildningen av de små läggs på min ”må-bra-minneshög”. Jag verkligen älskar att ha med unghästar att göra.