Köpa unghäst - Majlis Olsson

Har du något råd till den som funderar på att köpa en ung fjordhäst?

Se till att ha någon med samma intresse som kan finnas som stöd och sällskap när du hanterar din unghäst. Allt blir mycket roligare och enklare och motgångar kan snabbare hanteras och rättas till.

Ditt bästa minne med en ung fjordhäst

Mitt bästa minne är nog när jag och Elva kom tvåa på riskutställningen i Vetlanda 2013. Jag, en helt vanlig kvinna som inte haft häst mer än ett år hade lyckats förvalta och träna fram ett diplomsto. Jag som dessutom fick tejpa knäna med silvertejp för att kunna springa lyckades klå många ston från duktiga uppfödare och vana visare. Detta visar på att man aldrig ska ge upp tron på sig själv. Jag trotsade många goda råd om att låta någon annan visa henne men jag ville göra det själv… ta smällen att misslyckas och få äran att lyckas. Och vi lyckades.

Ung fjordhäst - intervju med Majlis Olsson

Kort om dig och vilken/vilka unga fjordhästar du har:

Majlis Olsson, heter jag och är 53 år boende i villa i Oskarström i Halland. Jag och min dotter Clara och har våra fjordhästar Tempus f 2006, u Vesla Halsnaes, e Temperament 227, och Elva f 2010, u Vesla Halsnaes, e Emil 243, inackorderade i ett stall. Jag är mest dressyrintresserad men har det senaste året provat på bruksridning och fastnat för det. Tog hem Hallands DM seger i bruksridning i höstas 2015 på Tempus så det lär bli fler tävlingar framöver inom den grenen.

Mitt hästintresse började sent i 13 års åldern. Då red jag mestadels c-ponnyer på Åstratorps new forest stuteri. När jag var 18 hade jag börjat rida hos en privat person på stora hästar och det var när ägaren ledde mig på en unghäst, vi höll på att rida in, som olyckan hände som sedemera ofta spökar i form av rädsla för ridningen hos mig.

Jag återtog ridningen när Claras mitt yngsta barn blev inresserad av ridning och blev skötare på en ridskolehäst. Jag hade inte varit i kontakt med fjordhästar förrän Clara tjatade om att hon väldigt gärna ville ha en. Först då december 2009 fick jag upp ögonen för denna underbara ras. Vi köpte Tempus som unghäst nyårsafton 2009/2010 från Furumossens fjordhästar, som gemensam häst men ganska snabbt ingåg jag att det var Claras häst. Det skulle dröja ytterligare två år innan jag fick möjlighet att köpa mig en egen häst.

Varför köpte du en ung fjordhäst och vad är det bästa med att ha en häst från början?

Jag ville ha en Tempus kopia, inriden och trygg, så sommaren 2012 var jag runt i Danmark och södra och mellersta Sverige och provred en mängd olika fjordhästar men ingen kändes riktigt rätt för både min plånbok och mitt hjärta. Då fick jag ett mail ifrån Tempus uppfödare Emma Isacsson, om jag inte kunde tänka mig en unghäst. Jag var inte så sugen men åkte ändå och tittade på Emmas tre fina ungston. Det blev till slut Elva som vann mitt hjärta och i september 2012 flyttade hon till oss och blev genast

bästis med Tempus.

Eftersom vi var inackorderade i ett stall utan padock så var det ett antal kämpiga månader för mig med unghäst. Jag var ensam varje gång jag skulle göra något, utan staket och hjälp, tog allt väldigt lång tid om jag skulle ge mig ut och hantera henne på gården eller på stigarna. Jag saknade känslan av den trygge Tempus och var på väg att ge upp många gånger. Men sen hittade jag ett sätt att både vinna Elvas förtroende och bygga upp mitt egna självförtroende och vi tog oss igenom utbildningsfaser på vårt egna sätt. Jag blev dock lite stressad över att läsa hur långt alla andra kommit med sina unghästar medans jag stog och stampade på samma ställe.