Köpa unghäst - Sanna Soleskog

Ung fjordhäst - intervju med Sanna Soleskog

Kort om dig och vilken/vilka unga fjordhästar du har:

Jag heter Sanna Soleskog och driver en mjölkgård i Småland tillsammans med min man. I vår familj är vi flera ryttare, förutom jag rider min man och två av våra fyra barn också. Hästflocken består förutom fjordhäst av varmblodiga ridhästar, newforest, russ och shetland. Vi har fött upp ett par varmblodiga ridhästar och ett par newforestar och hoppas i vår på ett shetlandsföl.

Våra två fjordhästar är 15-åriga Philippa 3265 (e: Ismo Kry 208 u: Parona 3102) som jag och min dotter Freja ”delar på” och så vårt framtidshopp Hejde Kry (e: Haldol Kry 257 u: Henja Kry 3443) som är född 2012.

Varför köpte du en ung fjordhäst och vad är det bästa med att ha en häst från början?

Att köpa en unghäst var inte ett självklart beslut – faktiskt hade jag varit förtjust i Hejde ända sedan jag träffat honom som föl men slagit planerna ur hågen eftersom jag tänkte att det var bäst att köpa en ”färdig häst”. Tanken på att det ändå var rätt att köpa Hejde mognade fram till ett beslut när Hejde var 2 år. Hejdes uppfödare Helena hade då grundutbildat honom genom tömkörning och dra släpa med mera - något som var mycket värdefullt för mig som har mer erfarenhet av att rida in än köra in en häst. Erfarenheterna med Hejde är att det varit mycket mer okomplicerat att rida in honom än vad det kan vara att rida in en varmblodig ridhäst eller ädel ponny. Jag tänker att det beror på en kombination av rasen, stammen och Hejdes utmärkta uppväxt där han samlat på ”goda upplevelser” av att arbeta med människor. Det är oerhört kul att arbeta med honom och jag är övertygad om att vi kommer att ha det mycket roligt framöver. Att jag inte köpte en mer färdigutbildad häst känns helt rätt – jag har istället en ung häst som inte har varken förslitningar eller dåliga erfarenheter med sig i bagaget. Det är en ynnest och glädje att få förvalta något så fint!

Har du något råd till den som funderar på att köpa en ung fjordhäst?

Mitt tips är inte att köpa en unghäst vilken som helst – utan att noga välja en häst med stam som borgar för egenskaper du vill ha och att välja uppfödare med omsorg för att veta hur hästens grundutbildning sett ut.