SVENSKA FJORDHÄSTFÖRENINGEN
För att kunna ansöka om hästpass måste ditt föl från och med 2025 vara härstamningsverifierad mot far (och i de fall modern är DNA-typad sedan tidigare även mot mor).
DNA-prov för härstamningsverifiering ska tas av din id-kontrollant i samband med chipmärkning, och kan skickas in i förväg eller i samband med passansökan. OBS att ska skickas till husdjursgenetiska laboratoriet på deras remiss, och att passansökan ska skickas till Svenska hästavelsförbundet.
Remiss för DNA-typning hittar du här, https://www.slu.se/globalassets/ew/org/inst/hgen/hgenlab/hastremiss_web.pdf
Ange på remissen om resultatet ska skickas till SH. Annars kan du invänta resultatet och skicka in det till SH tillsammans med övriga handlingar.
Utöver DNA-prov för härstamningsverifiering behöver ditt föl signalementsbeskrivas och chipmärkas.
1) Kontakta en id-kontrollant/chipmärkare. Svenska Hästavelsförbundet har förteckning över dessa, http://www.svehast.se/
2) Skicka in följande till Svenska hästavelsförbundet:
*Betäckningsrapport, (anmälningsblankett för införande av föl i grundstamboken/register (ID-registrering), Kom ihåg att fylla i fölets födelsedatum och att skriva under. Tänk även på att hästens namn maximalt får innehålla 19 tecken (inkl. mellanslag & stuterinamn)
Eventuellt stuterinamn får användas som suffix (bakom hästens namn) eller prefix (framför hästens namn).
*Signalementsbeskrivning (utförd vid sidan av modern). ID-kontrollanten ska ha gjort signalementsbeskrivningen.
*Chipmärkningsrapport, fylls i av ID-kontrollanten som också chipmärker.
*Tagelprov, tas av ID-kontrollanten. OBS att två tagelprov ska tas varav det ena monteras enligt anvisning på remiss och skickas till Husdjursgenetiska laboratoriet.
*Överblivna chip-etiketter
*Resultat av DNA-typning, alternativt notering på blanketten för ansökan om hästpass att resultat skickas från Husdjursgenetiska Laboratoriet. Om notering ej sker kommer SH att debitera tilläggsavgift.
*Följande blankett som du hittar HÄR, där du kryssar i ansökan av hästpass.
Du ska skicka in handlingarna i original, så sänd dem gärna med rekommenderat brev.
Om chipet inte går att läsa
Om det inte går att hitta/avläsa chippet på en häst som enligt passet ska vara chipmärkt bör du/id-kontrollanten:
Kostnaden för ett hästpass är 900 kronor för föl med ansökan inkommen senast 1 november födelseåret, och 1500 kronor för övriga. Kontakta id-kontrollanten för hjälp med id-kontroll och chipmärkning när fölet är ca 3 månader. Skicka sedan in handlingarna till registraturen så kan passet bli klart så fort som fölningen också är rapporterad. Fölningen rapporterar stoägaren själv till SH, eller så kan det göras av hingsthållaren senast den 30 september (i samband med rapport av språngrulla). Om en begäran om komplettering behöver skickas ut p.g.a. att ansökan ej är komplett tillkommer en kostnad för denna hantering.
Faktura skickas ut, i första hand via e-post, från SFF när ansökningshandlingarna för passet är komplett hos SH.
Tänk på att skriva fölets namn tydligt och att ange födelsedatum och år.
Svenska hästavelsförbundet,
Box 314, 532 24 Skara.
Telefon: 0511-441881,
telefontid mån-fre 10-12.
E-post: sh@svehast.se
Läs mer om hästpass på Jorbruksverkets sida (länk direkt till rätt sida)