Ansöka om pass

Så här ansöker du om hästpass:


1) Kontakta en id-kontrollant/chipmärkare. Svenska Hästavelsförbundet har förteckning över dessa, http://www.svehast.se/


2) Skicka in följande till Svenska hästavelsförbundet


*Betäckningsrapport, (anmälningsblankett för införande av föl i grundstamboken/register (ID-registrering), Kom ihåg att fylla i fölets födelsedatum och att skriva under. Tänk även på att hästens namn maximalt får innehålla 19 tecken (inkl. mellanslag & stuterinamn)
Eventuellt stuterinamn får användas som suflix (bakom hästens namn) eller prefix (framför hästens namn).


*Signalementsbeskrivning (utförd vid sidan av modern). ID-kontrollanten ska ha gjort signalementsbeskrivningen.


*Chipmärkarrapport, fylls i av ID-kontrollanten som också chipmärker.


*Tagelprov, tas av ID-kontrollanten.


*Överblivna chip-etiketter.


*Följande blankett som du hittar HÄR, där du anger den ändring som skall göras.


Du ska skicka in handlingarna i original, så sänd dem gärna med rekommenderat brev.


Om du behöver pass för en äldre häst

Om det gäller pass till en äldre häst ska du skicka in registreringsbevis eller språngsedel istället för betäckningsrapport. Du ska skicka in handlingarna i original, tillsammans med övriga handlingar som står här ovan. Du ska också skicka med uppgift om hästens ägare det vill säga namn, adress och telefonnummer samt vilket datum du köpte hästen, dessa uppgifter kan du skriva på baksidan av registreringsbeviset eller språngsedeln. Även för äldre hästar är det krav på chipmärkning, om de inte redan har pass. ( För äldre hästar som redan har pass finns inget krav på chipmärkning)  Normalt behövs inget DNA-test eller blodtypning, men i och med chipmärkningen så ska ett tagelprov skickas med passansökan in till SFF. Detta tagelprov tas av ID-kontrollanten.


Du betalar när du hämtar passet, som skickas med postförskott. Du betalar passet när du hämtar det på ditt postutlämningsställe.


Om chipet inte går att läsa

Om det inte går att hitta/avläsa chippet på en häst som enligt passet ska vara chipmärkt bör du/id-kontrollanten:

1. Försäkra dig om att ni använder en tillräckligt bra chipläsare och har läst av noga.

2. Kolla att övriga kännetecken stämmer mot passet.

3. Kontakta registrator/ansvarig i föreningen för att ta reda på om det är okej att märka om och om det i så fall krävs DNA-analys.


Priser för hästpass

Kostnaden för ett hästpass är 900 kronor för föl med ansökan inkommen senast 1 november  födelseåret, och 1500 kronor för övriga. Kontakta id-kontrollanten för hjälp med id-kontroll och chipmärkning när fölet är ca 3 månader. Skicka sedan in handlingarna till registraturen så kan passet blir klart så fort som fölningen också är rapporterad. Fölningen rapporterar stoägaren själv till SH, eller så kan det göras av hingsthållaren senast den 30 september (i samband med rapport av språngrulla). Om en begäran om komplettering behöver skickas ut pga att ansökan ej är komplett tillkommer en kostnad för denna hantering.


Tänk på att skriva fölets namn tydligt och att ange födelsedatum och år.
Svenska hästavelsförbundet,

Box 314, 532 24 Skara.

Telefon: 0511-441881,

telefontid mån-fre 10-12.

E-post: sh@svehast.se

svehast.se


Läs mer om pass på Jordbruksverkets hemsida (länk direkt till rätt sida)